Menu Kapcsolat

Az Álljon meg egy novellára! irodalmi verseny a járványhelyzet miatti kényszerszünet után 2021-ben új lendületet kapott, és a Magyar Telekom kiemelt támogatásával különleges, digitális lábbal bővült.

Évről évre több ezer novella érkezik a JCDecaux immár hagyományosnak mondható novellapályázatára. Az alkotók lelkesedését a koronavírus-járvány sem törte meg: idén több mint háromezer írás közül választotta ki a zsűri a 20 legjobb novellát, melyek most először nem csak a megállók plakátfelületein, hanem YouTube- és podcast-sorozat formájában is megelevenednek. 

A korábbi évekhez hasonlóan sok pályázat szólt a szerelemről, a szülő-gyermek viszonyról és a személyes útkeresésről, de rengetegen merítettek a járványhelyzethez kapcsolódó élményeikből is. A zsűri elnöke idén is a József-Attila díjas Grecsó Krisztián volt, aki Vecsei H Miklós Junior Príma-díjas színművésszel és Szabó Melindával, a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettesével hirdették ki a nyerteseket. 

“Az idei történetek talán minden eddiginél jobban reflektálnak a jelenkor aktualitásaira: megjelenik bennük a fiktív világban való létezés, a kiútkeresés és a remény motívuma is. Nagyon jó látni, hogy az irodalom által hangot kaphatnak ezek a közös társadalmi tapasztalatok, és a plakátokat olvasva minél többen rádöbbenhetünk arra, hogy nem vagyunk egyedül az érzéseinkkel” - összegezte tapasztalatait Grecsó Krisztián.

Az első díjat és az azzal járó 300 ezer forintot a Ha marad valami utánam című novella szerzője, F. Tóth Gergely nyerte, aki pár éve kezdett írni és versekkel is kísérletezik. A második helyért járó 200 ezer forintot az Első ajtó című írásnak ítélte a zsűri, melynek írója Vörös Szabolcs Gergelyné Lukács Andrea, Redelle, aki 4 lány anyukájaként szabadidejében újságíróként, bloggerként tevékenykedik.  Harmadik helyen végzett a Szemem színei, Török Ábel alkotása, aki az ELTE-n klasszika-filológia szakos hallgató. 

A novellapályázatnak több visszatérő shortlistese is van: 2018-ban Ecsédi Orsolya nyerte a fődíjat Lakásétterem című írásával, idén pedig két műve, a Szőr és az Apokaliptikus tréner is bekerültek a legjobbak közé. Pölczman Péter novellái szintén évről évre a zsűri kedvencei között szerepelnek: 2019-ben harmadik helyezett lett a Várandósságmenedzser című művével, és idén pedig Minden című írása fog megjelenni a plakátokon. 

Idén a novellapályázat digitális kiterjesztést kapott, így a legjobb alkotások még szélesebb közönséghez eljuthatnak. A 20 döntős novellából podcast- és videósorozat készül Vecsei H Miklós, Kiss Flóra és Pesák Ádám színművészek előadásában, a kihelyezett plakátok pedig izgalmas AR-technológiával keltek életre szeptembertől. “A kultúra, az irodalom univerzális értékeket képviselnek, csak a fogyasztási szokások alakulnak át minden korban” - mondja Samu Tímea, a JCDecaux Hungary out-of-home médiacég vezérigazgatója. “A podcast formátummal szeretnénk elérni, hogy ne csak a megállóban várakozva töltsünk el öt percet kortárs szépirodalommal, hanem akár utazás közben is, két megálló között.” 

A Telekom idén egy speciális különdíjjal színesítette a mezőnyt: a MagentaKraft mentorprogramja Párkányi Kornéliát karolta fel, akinek Online című novellájában egy autista kisfiú online oktatásra való átállásának megható története rajzolódik ki. „Nagyszerű novellákat olvashattunk ebben az évben is és külön öröm, hogy egyre több történetben jelenik meg a digitális optimizmus és a digitális világ lehetőségeinek felismerése. A Telekom elkötelezettnek érzi magát abban, hogy segítse a jó ötletekkel teli, önmagukat megmutatni vágyó, a legtöbb esetben pályájuk elején álló fiatalokat abban, hogy elindulhassanak azon az úton, amelyet megálmodtak maguknak. Mi pedig megálmodtuk nekik ehhez a MagentaKraftot, melyben most Mécs Anna írónő irányítása alatt segítjük a győztesünket írói karrierjének beindításában.” – tette hozzá Szabó Melinda, a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

A novellák idén először Augmented Reality (AR) kiterjesztést kaptak és egy QR-kód segítségével önálló életre kelnek a virtuális térben.

A novellák elérhetőségei:

https://novella.jcdecaux.hu/hu/dontosok-2021.html
https://open.spotify.com/show/1pMSN5Hn19sclnZV07vXCF
https://www.youtube.com/.../UCLWliba7fZQ-x-kBqSU3msA/videos

Az eseményről készült videóban mesélnek a nyertesek, hogy milyen élményekkel gazdagodtak, de Grecsó Krisztián is elmondja, mit gondol a pályázat sikeréről!

Téma: JCDecaux Hungary