Menu KapcsolatKapcsolat
Forbes, 2018. június  

Digital outdoor – az okosvárosok hardverét építik

Prémium megjelenítés prémium környezetben – ez a digital outdoor lényege, de a részletek sokkal többet sejtetnek egy új hirdetési platformnál. Samu Tímea, a JCDecaux vezérigazgatója szerint az outdoor újjászületése nyomán nem csak a reklámok célba juttatásának médiumai változnak meg, hanem az üzenetek filozófiája, társadalmi szerepe, városképi funkciója is átalakul. A digitális City Light kijelző olyasmit nyújt, ami eddig a kültéri szegmensben elképzelhetetlen volt: interaktív reklámélményt. Ahogyan Szelei Szilárd, a JCDecaux másik vezérigazgatója megjegyezte, változik a közönség igényszintje, több az inger, magasabban van az ingerküszöb, egyszerre több érzékszervre kell hatni. Közben azonban a digitális outdoor egyfajta letisztultságot is magával hoz, a jelenlegi „mennyiségi” reklámzajt minőségi felületek ízlésesebb kínálata váltja föl a legrelevánsabb városi helyszíneken.

A digital outdoor technológiaintezív műfaj: időjárástól függően hűteni-fűteni-párátlanítani kell, vandálbiztossá és internetképessé kell tenni. Viszonzásképpen minden célcsoportot elér - a nem tévéző, reklámblokkolókat használó fiatalokat is-, és ott van, ahol az emberek járnak; repülőtereken, sétálóutcákban, pályaudvarokon, városközpontokban. A tartalom a hálózaton érkezik, amihez minimális elvárás a vezeték nélküli internet, wifin, vagy mobilon. Az üzenet nem feltétlenül csak reklám lehet. Ezek az eszközök a városi élet részeivé válnak, a fő feladatuk, hogy autentikus tartalmakat közvetítsenek a városlakóknak. Az interaktív felület nem csak arra képes, hogy az aktuális időjáráshoz igazítsa a reklámokat, de Párizsban olyan kampányra is volt már példa, ahol a tilosban átkelők elé a saját (elképzelt) balesetük trükkfilmjét vetítették, kimaxolva a közlekedésbiztonsági célú szemléletformálást. Az utcabútorba, például buszmegálló várófülkéjébe épített kijelzők esetében sem csak arra ügyelnek, hogy a megjelenítő illeszkedjen a városképbe – fontos szempont az is, hogy lehetőleg rendelkezzen valamilyen közösségi funkcióval, ami lehet egy  ingyenes wifi hotspot, egy vészjelző, sőt maga a képernyő is működhet vészhelyzetben közérdekű üzenetküldőként, balesetekről, torlódásról, járatkimaradásról tudósítva. Szelei Szilárd szerint a piac már készen áll az újdonságra. -Budapest a hetedik legnagyobb európai város, és a fővároson túl a megyeszékhelyeken is hamarosan megjelenhet a digitális City Light. A kontinens azon metropoliszaiban, ahol már bemutatkozott, sokszor produkált exponenciális növekedést: Londonba öt éve érkezett meg, és ma már az outdoor bevételek 50 százaléknál nagyobb hányadát adja - vázolta. A kereslet nálunk is adott, az egyetlen kérdőjelet a nemzetközi luxusmárkák jelentik. Ahhoz, hogy a megrendelések felfussanak, szükség van egy bizonyos szintű elérésre és egy nemzetközi értékesítési háttérre is, hiszen a globális kampányokba is be kell tudni kapcsolódni.

Itthon az első Digital City Light a Corvin Plazába került, a következő a Mammutban létesül. Az épülő hálózat hamarosan lefedi a top 6 bevásárlóközpontot is. A megrendelők számára fontos, hogy ne elszigetelt lokációkat, hanem hálózatot lehessen nekik ajánlani, a városok pedig partnerek abban, hogy az utcabútorok egységes stílusban újulhassanak meg, úgy, hogy az összes kockázatot mi vállaljuk – fejtette ki Samu Tímea. A befektetésért, a város élhetőségét javító beruházásokért cserébe a reklámhelyeket, illetve a közterülethasználati díj elengedését kérik, ugyanakkor adófizetői pénzt a konstrukció nem igényel, a befektetett tőke a reklámbevételből térül meg. -Ezen az érintett város is sokat nyer, hiszen mi tesszük meg az első lépést a Smart City-vé válás felé: a wifivel,  telefontöltővel, interaktív kijelzővel fölszerelt okos buszmegállók elmaradhatatlan részei a jelen és a jövő okosvárosainak – szögezte le Szelei Szilárd.

Forbes, 2018. június
 

Téma: JCDecaux Hungary