Menü Kapcsolat

A JCDecaux tervezési folyamatának története

Az elmúlt több, mint ötven év során ötvennél is több, világszerte elismert építész járult hozzá a városok megszépítéséhez a JCDecaux vállalattal való együttműködésük révén, tehetségüket szebbnél szebb utcabútorok tervezésében mutatva meg.
  • 1964 óta cégünk azon dolgozik, hogy utcabútorai megjelenését még megnyerőbbé tegye. Amikor Jean-Claude Decaux 50 évvel ezelőtt megtervezte első buszmegállóit, sokféle igény kielégítésre alkalmas utcabútort álmodott meg: praktikus termék a helyi önkormányzatok számára és reklámvitrin a város szívében hirdetni kívánóknak.
  • Az 1970-es évek elején a modellek ihletőjeként Jean-Claude Decaux tervei szolgáltak. A szabadon álló reklámpanelek 1972-ben születtek meg, amiket 1973-ban az első hirdetőoszlopok követtek.
  • Az 1980-as évektől kezdve az önkormányzatok olyan utcabútorokat kerestek, melyek megjelenése összhangban van városuk imázsával és történelmével. Ennek érdekében a JCDecaux híres helyi építészekkel működött együtt.
  • 1992-ben Lord Norman Foster volt az első nemzetközileg is elismert tervező, aki a Csoport szakembereivel együtt dolgozva tervezett buszmegállókat az Egyesült Királyság részére. Ez az együttműködés számos olyan közös projektnek adott teret, amely során a világ vezető várostervezőivel dolgoztunk együtt, többek között Mario Bellinivel is.
  • Philippe Starck, Martin Székely és Jean-Michel Wilmotte voltak a következő tervezők, akik elfogadták a meghívást, hogy tehetségükkel hozzájáruljanak a JCDecaux együttműködési hagyományának fenntartásához.
  • 1997-ben a JCDecaux a 2000-es olimpiai játékokra való felkészülés részeként szerződést kötött Sydney városával. A termékcsalád fejlesztésében Philip Cox ausztrál építész működött közre, aki terveibe Sydney szellemiségét is beledolgozta.
  • 2005-ben cégünk Patrick Jouint bízta meg a párizsi Vélib' kerékpárdokkoló állomásai, plakátjai és a szabadon álló reklámpaneljei, majd 2009-ben az automata kültéri nyilvános mosdók megtervezésével is.
  • 2013 decemberében újabb együttműködésre került sor, ezúttal Marc Aurellel, aki a áramvonalas utcabútor tervet állított össze Párizs városa számára Ezek az online szolgáltatásokat is kínáló szerkezetek jelentik a buszmegállók tökéletes megújulását a nagyvárosi környezetben, mindenekelőtt arra összpontosítva, hogy a létrehozott új közterek egyensúlyt teremtsenek a hagyományok és a modern technológia között, egyúttal hozzájárulva Párizs eleganciájához. E modell jó úton halad, hogy a hirdetőfelületekkel ellátott buszmegállók nemzetközi viszonyítási alapjává váljon.
 

Egyedülálló alkotások. Felhasználók milliói számára.

Az utcabútoroknak ki kell elégítenie a város, a tömegközlekedési vállalatok és a felhasználók igényeit is. Minden egyes terméknek könnyen használható szolgáltatást kell nyújtania. Hatékonyan kell illeszkedniük a város és a közterek látképébe, és meg kell felelniük az összes biztonsági, terhelhetőségi, tartóssági és egyéb követelménynek. S nem utolsó sorban harmonikusan kell illeszkedniük környezetükhöz.
A funkcionalitás, a stílus és a műszaki szaktudás egyesítése egyedi megjelenésben az, amihez a legjobban értünk.
 

TERVEZŐK. Folyamatos párbeszéd.

A JCDecaux 1982 óta a világ legnevesebb tervezőivel működött együtt. Számukra minden egyes projekt egyedi. Az kikötések mindig szigorúak és megkövetelik, hogy a tervezők csapatainkkal szoros együttműködésben dolgozzanak.